Archive for 06. Klimat

Greta – skolstrejk för klimatet


Mynttorget mot Riksdagshuset i Gamla stan i Stockholm idag 15 mars 2019. Demonstration för klimatet, trots gråväder. Och på många andra platser i Sverige. Minst tiotusen just här – alla får inte plats – men också hundratusentals över hela världen och skolstrejkerna för klimatet skriver historia.
Så mycket har skrivits om klimathotet. Inte bara på denna sida. Som här en genomgång av 197 myter om klimatet. En del har väl tvivlat men numera hörs de knappast. Några menar också fortfarande att jorden är platt.
En följd av ökad medvetenhet har blivit att alltfler väljer en svemester eller som det också kallas hemester dvs att istället för att resa långt bort upptäcka allt fint som finns hemmavid. Klimatsmart!
Holmön – Sveriges soligaste ö är förresten ett utmärkt semestermål i sommar!
Klicka på Read more för att läsa en artikel som 270 klimatforskare skrivit i DN.

Read more

Klimatet viktigaste valfrågan 2018


Ofta när de pågående klimatförändringarna diskuteras så menar somliga att forskarna inte är överens. Temperaturerna har ju alltid gått upp och ner. Bäst är att bara luta sig tillbaka och vänta och se. I vart fall angår detta inte lilla Sverige.
Så klart är det svårt att ”bevisa” att exempelvis extremt väder beror på ett ändrat klimat orsakat av ökande växthusgaser och inte är just en enstaka väderhändelse.

Men det finns en kurva som utan avbrott stadigt pekar uppåt, nämligen koncentrationen av växthusgasen koldioxid (CO2). Halten ligger just nu på 407 miljondelar (ppm) som är den högsta på 800.000 år att jämföra med 280 ppm före den industriella revolutionen. Det tråkiga är att ökningen dessutom accelererar …

Det finns naturligtvis hur mycket som helst att läsa om klimatet t.ex på SVD och DN.
Sven Nordblad

Den 2 februari är det världsvåtmarksdagen

Information om Regeringens Våtmarkssatsning och möjlighet att söka särskilt LONA-bidrag
Gör en våtmarkssatsning!
Tre år framåt satsas 200 miljoner kronor årligen på våtmarker. Under 2018 kan kommuner och länsstyrelser få bidrag till anläggande och restaurering av våtmarker. Från och med början på mars kommer det att finans möjlighet att söka LONA-bidrag på upp till 90 procent av kostnaden för våtmarksåtgärder som kan bidra till vattenhushållning, men också till vattenrening, klimatåtgärder och biologisk mångfald. Sista ansökningsdag är den 10 april.
Inbjudan webinarium om våtmarkssatsningen
Den 2 februari är det världsvåtmarksdagen! Temat för denna gång är ”Wetlands for a Sustainable Urban Future”. Naturvårdsverket bjuder in alla kommuner till webbinarium kl 9.30 – 11.00 för att presentera våtmarkssatsningen.
Du kan läsa mer på Stöd i miljöarbetet eller titta på filmen Gör en våtmarkssatsning.
Anmälan webinarium
Kontakta våtmarkssamordnare Jonas Grahn, jonas.grahn@lansstyrelsen.se senast dagen före så får du instruktioner inför mötet. Direkt efter webinariet finns möjlighet att efter mötet diskutera ansökningar inför 2018 i ett regionalt möte direkt efter via Skype.
Frågor
Jonas Grahn, våtmarkssamordnare, jonas.grahn@lansstyrelsen.se, 010-225 44 28
Mikael Pettersson, LONA-handläggare, mikael.t.pettersson@lansstyrelsen.se, 010-225 45 85

Information från Umeå kommun.
Den internationella våtmarksdagen uppmärksammas …
Naturvårdsverket pressmeddelande
SVT Nyheter
World Wetlands Day 2 February 2018

March for Science

20170429-Klimatsverige-Sth

People’s Climate March Stockholm, Göteborg och Malmö 29 april
”Den 29 april har Trump-administrationen i USA suttit i nittionio dagar. Presidentskapet har startat med attacker mot FN:s klimatavtal och klimatforskningen, mot migranter och urfolk, mot kvinnors rättigheter och mot yttrande- och tryckfrihet. I USA och resten av världen samlas människor nu till en global manifestation.”
Peoples Climate March
 
SciMarchUME
”Lördagen den 22 april 2017 planeras March for Science äga rum i mer än 500 städer runt om i världen. Initiativet kommer från USA där forskare och allmänhet vill stå upp för vikten av vetenskap och att forskningsbaserad kunskap används i samhället. Särskilt poängteras att vetenskapen inte känner några gränser och att dess styrka och karaktäristik är mångfald och öppenhet.”
March for Science i Sverige stöds av följande organisationer

Alternativa verkligheter

Som en motvikt till den ovetenskapliga propagandan på nätet som påstår att inget utom naturliga klimatförändringar pågår finns t.ex den utmärkta sidan Uppsalainitiativet. Här återger vi en artikel om den nyvalde presidenten i USA Donald Trump och kopplingen till klimatförvillarna.
poll-trump-msnbc
”Många Trump-väljare verkar leva i en alternativ verklighet. Det visar en opinionsundersökning från Public Policy Polling. MSNBCs Rachel Maddow i videon ovan (klicka på bilden) redovisar en del av de stundtals bisarra missuppfattningar och åsikter som många Trump-väljare har enligt undersökningen. T ex så tror 40% av dem att Trump fick flest röster i valet – i verkligheten fick Clinton över 2 miljoner röster mer. Och 29% av dem tycker inte att röster från Kalifornien, en av USAs mest liberala delstater, ska räknas med när man beräknar det totala röstutfallet. 14% av Trumps väljare tror att Clinton m fl driver ett pedofilnätverk utifrån en Pizzeria i Washington D.C. (Pizzagate), och 32% är osäkra.
Det här är resultatet av åratal av desinformation och propaganda, från Fox News, från högervridna radiostationer över hela USA, och från ”nyhetssajter” som Drudge Report och Breitbart. Man har samtidigt försökt skrämma bort folk från ”main stream media” som visar en annan och mer balanserad bild av verkligheten. Etablerade media har visserligen sina brister och det är bra att ha ett kritiskt förhållningssätt. Men det är inte vad Amerikanska högern eftersträvar: i stället vill man hålla kvar folk i den egna desinformationsbubblan. Trump höll veritabla hat-sessioner mot närvarande journalister på en del av sina valmöten. Det republikanska partiet har blivit allt mer beroende av en fördummad väljarkår som villigt stoppar i sig all propaganda som man serveras, och detta har kulminerat i Trumps kampanj och valseger.
Det finns stora likheter med klimatförvillarna. Även de bygger upp en alternativ verklighet utifrån en politisk ideologi. Man misstror både etablerade medier och vetenskapliga tidskrifter och organisationer och hämtar istället mycket av sin ”information” från lobbygrupper och konservativa tankesmedjor samt från rena antivetenskapliga dårbloggar som WattsUpWithThat och Hockeyschtick. Man hetsar mot klimatforskare och hejar på politisk förföljelse av dessa. Man framför allehanda konspirationsteorier och pseudovetenskap. Sanningen är tyvärr inte något som hålls särskilt högt inom dessa kretsar.
Dessa likheter är inga tillfälligheter – den amerikanska högern har prånglat ut klimatförvillelse en lång tid, och de senaste åren har de flesta vetenskapligt orienterade politikerna drivits ut ur det republikanska partiet bl a av den anti-intellektuella Tea-Party-rörelsen. Trump, som sannolikt kommer att vara den minst vetenskapligt kunniga presidenten i modern tid, liksom den minst läskunniga, har tagit till sig detta. Som chef för Amerikanska Miljövårdsverket (EPA) ämnar han utse Scott Pruitt, justitieminister (Attorney General) i Oklahoma och inbiten motståndare till miljövård. Trumps utrikesminister blir troligen Rex Tillerson, som för närvarande är chef för ExxonMobil, ett av världens största oljebolag som bl a har avtal om att borra i ryska Arktis. Den verksamheten ligger visserligen nere nu p g a de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland, men med tanke på Trumps och Tillersons goda öga till Putin och Ryssland kan den kanske snart komma igång igen. Det är en viss ironi att det är den smältande arktiska isen som ger nya tillfällen till oljeborrning i regionen.
Många klimatförvillare verkar se Trump som en frälsare, som mannen som ska rädda världen från de inbillade konspirationerna och skapa ett lyckorike med olja och kol. På den svenska klimatförvillarbloggen Klimatupplysningen (sic!) har man haft rena hyllningsinlägg om honom. Klimatförvillare ligger ofta långt till höger politiskt – även så i Sverige – och Trumps rasism, unkna kvinnosyn, mobbarmentalitet och ständiga ljugande verkar man ha överseende med eller kanske rent av uppskatta.
Men medan dessa individer lallar runt i sina fantasivärldar så kommer den riktiga världen att fortsätta enligt naturens lagar. Atmosfärens koldioxidhalt kommer att fortsätta stiga och kommer långsiktigt att ta den globala temperaturen med sig. Människor, djur och växter kommer att fortsätta skadas av föroreningar. Men samtidigt är det viktigt att alla rationella människor – i USA, Sverige och resten av världen – som förstår och uppskattar vetenskapen och som kan tänka längre än näsan räcker fortsätter att kämpa för ett stabilt klimat och en ren miljö.
Lars Karlsson”

Det blir varmare (3)


Det blir allt varmare! Men vad orsakar den globala uppvärmningen? Beror det på solens cykler, vulkanutbrott eller något annat, bara inte något som människan åstadkommer. Detta påstås på ett otal så kallade pseudoskeptiska klimatsidor som Andaslugnt, Antropocene, Stockholmsinitiativet, Klimatupplysningen, Breitbart News och Friavindar.
Varför har det blivit så mycket varmare sedan 1860? Se filmen (3 minuter) ovan med temperaturgrafer från NASA
Beror det på:
1) Jordaxelns lutning? Jordaxelns lutning varierar sakta under tusentals år och påverkar istiderna. På de senaste 125 åren är påverkan försumbar.
2) Solen? Solens temperatur varierar över tio- och hundratals år men påverkan är försumbar.
3) Vulkaner? Industrier släpper ut 100 ggr så mycket CO2 som vulkaner, men också SO2 som istället kan kyla ner atmosfären ett eller ett par år. Data stöder inte påståendet att vulkaner orsakar den snabbt stigande temperaturen.
4) Naturliga faktorer? Dessa tre naturliga faktorer sammantaget? Nej.
5) Avskogning? Halva jordens landyta brukas nu. Mörka skogar tar upp värme medan ljusa områden reflekterar värmestrålning och bidrar till att i viss mån kyla ner jorden.
6) Ozon? Marknära ozon som skapas av till exempel biltrafik värmer jorden något. Medan ozonet högt upp i atmosfären minskar värmeinstrålningen. Sammantaget blir effekten en liten höjning av temperaturen.
7) Aerosoler? Utsläpp av till exempel SO2 från koleldning blockerar solinstrålning och sänker temperaturen. Men orsakar också surt regn.
8) Förbränning av fossila bränslen? Koldioxid i atmosfären är nu 40 % högre än år 1750 och orsakad av förbränning av fossila bränslen. Detta är tveklöst en orsak till temperaturhöjningen.
how-global-warming-stacks-up
9) Växthusgaser? När man adderar alla faktorer ser man tydligt att det är utsläppen av växthusgaser som orsakar uppvärmningen.
Vill man se utvecklingen i längre perspektiv finns denna graf.
När temperaturen i Arkis just nu är mycket högre än normalt (vad hjälper det då att temperaturen i Antarktis tusentals mil därifrån är lägre) eller korallblekningen av Stora Barriärrevet är större än någonsin eller vintern i Norrland blir allt kortare är det hög tid att sluta sprida felaktigheter om orsakerna.
Träffande läsning från Uppsalainitiativet om riktiga skeptiker och pseudoskeptiker.

Det blir varmare (2)

earth-temperature-timeline-1.jpg
Earth-temperature-timeline-2.jpg

Se hela tidslinjen

 

Det blir varmare

Klimatforskaren Ed Hawkins har skapat en graf som visar hur temperaturen på jorden ökat under de senaste 166 åren …

spiral_optimized
Liksom somliga anser att jorden är platt finns de som inte accepterar den vetenskapliga forskning som övertygande visar att jorden snabbt blir varmare och att det är människan som orsakar den globala uppvärmningen.
Men varför är det så? Här är två artiklar som diskuterar frågan och pekar på några bakomliggande orsaker som kanske ger svar:
Dagens Nyheter – Nationalismens kollisionskurs med vetenskapen
Aftonbladet – Om klimathoten bar burka hade det varit lättare
Sven Nordblad

God Jul och Gott Nytt Klimatavtal

God-Jul-2015
Så har nu hela 195 länder i Paris kommit överens om ett nytt klimatavtal som börjar gälla 2020 och ersätter det nuvarande Kyotoprotokollet och Klimatkonventionen. Det är ett stort framsteg att så många länder tar på allvar de vetenskapliga fakta som visar att av människan orsakade utsläpp av CO2 innebär en skadlig uppvärmning av jorden. Och att målet nu är att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader istället för 2 är mycket viktigt.
Bilden nedan är från den 7 december 2015 när höga temperaturer noterades över hela Sverige bl.a från Holmön. November 2015 var också den varmaste novembermånaden på Holmön som SMHI uppmätt. Sammantaget var 2014 det varmaste året sedan mätningarna började 1880 men det rekordet kan slås redan i år.

20151207-SVT-Holmon-varmt
Så här ser den numera välkända kurvan för CO2 ut. En ökad halt av CO2 ger ett varmare klimat:
NASA_24_g-co2-l
Naturligtvis påverkas också Holmön av det varmare vädret och kanske mest tydligt blir detta på vintern. Klippet från VK 1973 visar hur länge vinterisen på Kvarken låg under de tre åren 1971-72-73. Vintern 2014 var det ingen vintertrafik alls och inte sedan slutet på 50-talet har istäcket i Bottenviken och Bottenhavet varit så litet. Kommer vi att få någon is som bär denna vinter:
19730324-Vintertrafiken-slut
Holmögadd Julafton 2015:
20151224-Holmogadd
SMHI snöprognoser 1961-1990 och 2071-2100
Förnybar energi måste och kommer att ersätta den fossila. Per Kågesson förklarar här i artikeln Sluta favorisera svensk solkraft i Ny Teknik varför vindkraft är långt effektivare än solkraft i Sverige:
Sverige ligger norr om 55° nord och förutsättningarna skiljer sig markant från dem som gäller längre söderut genom att solinflödet är mycket ojämnt fördelat över året och i ringa grad överensstämmer med elbehovets tidsmässiga fördelning. Men som tur är bor bara ca 1,5 procent av världsbefolkningen norr om 55:e breddgraden!
Solceller i Sverige kan ge betydande bidrag sommartid men bidrar i ringa grad under den kalla årstiden då elbehovet är mycket större. Det leder till effektöverskott sommartid och brist på vintern. Batterier kan användas för att lagra el till nattens behov och till att spara el från soliga till molniga dagar, men inte för årstidslagring.
Naturskyddsföreningen förordar subventioner till solel. Men dessa förvärrar effektobalansen och gör det svårare att finansiera elproduktion som bidrar till vinterbehovet. Vindkraft är i detta avseende mycket bättre, eftersom det blåser mer vintertid än under sommaren. Kraftvärme, som generar både el och värme, är perfekt genom att elproduktionen ökar med sjunkande utomhustemperatur.

Och vindkraften ökar stort över världen. Denna bild talar för sig själv:
2014_Global_Wind_Power_Cumulative_Capacity
Och det blir än viktigare att bygga ut den förnybara energin när nu marknadskrafterna sagt sitt om de äldsta kärnkraftverken i Sverige. Även om Finland i Pyhäjoki tänker annorlunda om kärnkraftens framtid. Det lönar sig helt enkelt inte att reparera dem och driva dem vidare inte minst därför att höjda säkerhetskrav måste uppfyllas framöver. Ringhals 2 är en av de reaktorer som har problem och kommer att stängas.
Angela Merkels första kommentar efter att klimatavtalet i Paris undertecknats:
Med det klimatavtal som slutits i dag har världssamfundet för första gången förpliktat sig att gå till handling i kampen mot den globala klimatförändringen. Oaktat det faktum att mycket arbete fortfarande ligger framför oss, inger detta hopp att vi ska klara av att säkra livsvillkoren för miljarder människor även i framtiden.

Ambitionshöjning för förnybar el

20151021-Ambitionshojning-1
Propositionen
Regeringen anser att klimatfrågan är vår tids ödesfråga och att Sverige ska ligga i framkant i den klimatomställning som är nödvändig. I budgetpropositionen för 2015 konstaterade regeringen att Sverige har särskilt bra förutsättningar att bygga ut den förnybara energin och att den därför bör byggas ut ytterligare. Regeringen angav vidare att elcertifikatssystemet är ett effektivt styrmedel för att nå uppställda mål för produktionen av förnybar el och att en ambitionshöjning för den förnybara elproduktionen till 2020 bör genomföras inom ramen för det systemet. Ambitionshöjningen bidrar till att öka utbyggnaden av den förnybara energin och till att nå regeringens ambition om att Sverige på sikt ska ha ett energisystem som baseras på 100 procent förnybar energi.

Läs om beslutet på riksdagens hemsida
Ny proposition om 30 TWh förnybar el
Artikel i SVD
Vad innebär detta
I och med att riksdagen nu fattat beslut om ökad utbyggnad av förnybar energi och att detta ska styras som hittills via systemet för elcertifikat kommer den sk ”kvotkurvan” att ändras. Vilket leder till högre priser på elcertifikat som gör att utbyggnaden t.ex av vindkraft nu kan fortsätta. Men fortfarande måste en överenskommelse med Norge fattas.
Så här ser den nya kvotkurvan ut – klicka för större bild:
2015-Ambitionshojning-kvotkurva
En artikel i VK signerad Ibrahim Baylan (S), energiminister och ordförande i Energikommissionen tillsammans med Hans Lindberg som är kommunstyrelsens ordförande (S) i Umeå och Lena Karlsson Engman som är ordförande för Umeå Energi, ger en bra bakgrund till beslutet!
Sven Nordblad

Klimatförändringar och flyktingkatastrofen i Syrien

2006-2011-Syrien-torka
En orsak till flyktingkatastrofen i Syrien är den svåra torka som drabbat landet. Nära en miljon människor har flytt från landsbygden in till städerna.
En kort sammanfattning av de bidragande orsakerna bakom det som händer i Syrien idag, i serieform, från Years of Living Dangerously.
Fler fakta här
Sverige har en svår koldioxidskuld som bidrar till klimatförändringarna. Genom att gynna utbyggnaden av förnybar energi kan vi betala av på denna.
Sven Nordblad

Tips från våra läsare – Sommar i P1

Johan-Rockstrom-580x247
Det finns stora förhoppningar om att globala överenskommelser och gemensamma klimatmål kommer att sättas under 2015. I år träffas nämligen världens alla ledare inte mindre än tre gånger för gemensamma överläggningar.
Och runtom i världen kommer hela tiden nya exempel på städer, länder, företag och enskilda personer som går före i arbetet med förnyelsebara energikällor och ekologiskt hållbara system. Det är inte bara en nödvändighet utan också ekonomiskt fördelaktigt menar Johan Rockström som var med att grunda Stockholm Resilience Centre som är ett internationellt tvärvetenskapligt center i samarbete mellan Stockholms universitet och Kungliga Vetenskapsakademien för forskning kring social-ekologiska system, det vill säga system där människa och natur studeras som en integrerad helhet.
Lyssna på hans sommarprogram i P1 som sändes idag
Efter programmet svarade han på frågor i en chatt med lyssnarna
Läs också vad Rockström anser om Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland

Om Naturskyddsföreningens i Umeå samrådssvar

 
Naturskyddsföreningen i Umeå har lämnat ett samrådssvar om vindkraftprojektet på Holmöarna. Argumenten som framförs mot projektet består emellertid mest av de vanligaste felaktigheterna och missuppfattningarna om vindkraft och situationen på Holmöarna.
Dessutom har man uppenbarligen inte förstått vilka områden på Holmöarna som planeras för vindkraft, vilket ensamt diskvalificerar samrådssvaret.

________________
Den Violetta guldvingen
I ett samrådssvar lyfter Naturskyddsföreningen fram den Violetta guldvingen som ett viktigt skäl att inte anlägga vindkraft på Holmön. ”Ett exempel på en skyddsvärd art som riskerar att minska i antal eller försvinna från området vid störning är fjärilen Violett guldvinge (Lycaenahelle), som är starkt hotad i hela Europa. Arten har påträffats
utanför Natura 2000-området.”
Här har antingen Naturskyddsföreningen fått det hela om bakfoten i allmänhet eller duperats av Fria Vindar i synnerhet. Eftersom den främst trivs i blöta översvämningsområden av ängskaraktär är det viktigaste tillhållet för Violetta guldvingen på Holmön Degersjön.
”Violett guldvinge finns på blomrik ogödslad slåttermark, i skogsgläntor, på kalkrik mark i fjällen och på andra platser där dess värdväxt växer.” Vare sig till exempel Klafsänget eller Fanasjöarna med sin karga karaktär är optimala miljöer för arten. Vad de och Fria Vindar ”glömmer” att tala om är att den Violetta guldvingen är starkt hotad på Holmön på grund av att Degersjön och andra slåttermarker i snabb takt växer igen.
En restaurering av Degersjön skulle, trots vad Fria Vindar anser, vara en av de viktigaste åtgärderna för att få behålla arten på Holmön. Naturvårdsverket finansierar ett åtgärdsprogram under perioden 2013-2017 för att stärka artens fortlevnad.
Åtgärdsprogrammet väntas även gynna andra hotade arter som också är knutna till öppna marker. Bland dessa arter kan nämnas bland annat storspov, buskskvätta, och sånglärka. Kort sagt har den Violetta guldvingen inte ett dyft att göra med vindkraftsetablering på Holmön. Som vanligt helgar alla medel ändamålet för Fria Vindar. Allt från direkta lögner till att skapa en sanning som har mycket lite med verkligheten att göra. Det är tråkigt om Naturskyddsföreningen i Umeå inte genomskådar detta.
Läs mer om restaurering av Degersjön och hur Fria Vindar motarbetar projektet
Fågellivet på Holmöarna
För generella synpunkter vad gäller Holmöns fåglar hänvisar vi till våra kommentarer till Sveriges Ornitologiska Förenings samrådssvar om vindbruk på Holmöarna.
Om Sveriges Ornitologiska Förenings samrådssvar
Tryck Read more för fortsättning …

Read more

Om Västerbottens Museums samrådssvar

Västerbottens Museum har 2014-10-21 avgett ett kompletterande samrådssvar om vindkraftsprojektet på Holmön som väcker frågor.
Det är först och främst besvärande och mycket kortsynt att museet inte tycks kunna se kopplingen mellan kulturmiljö och vindbruk. Vindkraften skulle nämligen kunna ersätta traditionella näringar som fiske och jordbruk när dessa nu inte längre kan tillföra resurserna som krävs för drift och underhåll av de kulturhistoriskt värdefulla miljöerna.
Men det handlar också om negativa bedömningar om förmodade ljud- och ljusstörningar som kanske Svenska Kyrkan hellre än museet borde göra.

Bakgrunden till sistnämnda påstående är museets uppfattning att ”närheten (till Kyrkan) av ett vindkraftverk innebär ett stort intrång”:
20141021-Vasterbottens-Museum-Kyrkan

Anm) Holmöns Kyrka ligger utanför gränsen 35/40 dB(A) från vindkraftsparken. Lägg till detta den maskering som vågbrus, vind- och trädsus ger. /SN

För det första bör man veta att närmaste vindkraftverk ligger mer än 1 km från kyrkan och synbarheten från Kyrkan torde bli liten särskilt som en avskärmande ridå av vintergröna barrträd finns mellan Kyrkan och verken:
20141110-Holmon-Kyrkan
Men oavsett detta – är Västerbottens Museeum rätt instans att avgöra om ett vindkraftverk innebär ett ”stort intrång” på Kyrkans område?
Svenska Kyrkans uppfattning i klimatfrågan (jmf artikel i VK) är mycket initierad och framgår av ett nyligen publicerat 100-sidigt biskopsbrev där det står:
Klimatförändringen är sannolikt den största utmaningen som människan någonsin har stått inför, skriver Svenska kyrkans biskopar …
Man baserar sin uppfattning på resultaten som IPCC lagt fram. Som den temperaturökning vi riskerar:
Biskopsbrev-IPCC-15
Och man konstaterar:
Vi vet idag att förnybara energikällor måste ersätta fossila bränslen om klimatet ska kunna stabiliseras. Det krävs att utsläppen av växthusgaser minskar kraftigt för att helt upphöra i mitten av seklet, och åtgärder måste vidtas snabbt; ju senare utsläppen börjar minska, desto svårare, dyrare och mer riskfyllt blir det att komma ner till noll … Men utvecklingen går fortfarande åt fel håll. Figur 1 visar att de globala utsläppen behöver plana ut och börja minska kraftigt inom de närmaste åren om det ska vara möjligt att hejda uppvärmningen under 2 grader, vilket är det mål som formulerats i FN:s klimatkonvention.
I brevet anvisas olika åtgärder som:
• Sätt ambitiösa mål för energibesparingar i Svenska kyrkans byggnader och för användning av förnybar energi.
• Låt förvaltningen av kyrkans ekonomiska tillgångar – aktier, skog och mark – synliggöra hur en teologiskt reflekterad syn på skapelsen bidrar till att minska klimatpåverkan och påskyndar klimatomställningen.

Att mot denna bakgrund påstå – som museet gör – att det skulle innebära ”ett stort intrång” om man från Kyrkan möjligen skulle kunna se toppen på ett vindkraftverk på 1 km avstånd, känns inte rätt.
20141021-Vasterbottens-Museum-Landskapsbild
Eftersom Svenska Kyrkan – som respektlöst sorteras in i kategorin ”somliga” i citatet ovan – i enlighet med nämnda brev har åsikten att satsningen på förnyelsebar energi är mycket angelägen, bör vindkraftsparken på Holmön inte innebära ett problem – tvärtom!
__________
Det nya yttrandet från museet kontrasterar också mot den tidigare kulturmiljöutredningen som lyder så:
”Ett stort framtida hot för det öppna odlingslandskapet och den kulturhistoriska bebyggelsen inom riksintressemiljön Holmöns by, är emellertid den alltmer minskande bofasta befolkningen på ön. Det bästa skyddet för ett kulturlandskap är en befolkning som brukar landskapet på ett hållbart och på ett hänsynsfullt sätt.”
Detta måste uppfattas som ett försiktigt ställningstagande för att vindbruk på Holmöarna kan vara betydelsefullt för öns överlevnad. Det rimmar också illa med det nya närmast hånfulla uttalandet om ”eventuella förmodade kringeffekter” av vindbruket.
Det kan också tilläggas att vindkraften historiskt varit betydelsefull med som mest 7 väderkvarnar på Holmön. Är det då fel att vår generation ställer oss bakom ett modernt nyttjande av vindkraft, som innebär att Holmön kan fungera långsiktigt genom att bidra med klimatanpassad energi för en mycket större befolkning på fastlandet?
__________
Självfallet ska ett museums samrådssvar tas på allvar. Men när Västerbottens Museum till sist jämställer vindkraftsparken med ”industrimiljöer eller stadsmiljöer med larmande ljud och ljusintryck” faller tyvärr förtroendet ytterligare för just detta samrådssvar.
Yttrandet riskerar också att undergräva förtroendet mellan Holmöborna och museet dit Holmöborna under långa tider skänkt värdefulla kulturföremål, små som stora. Kyrkan Helena Elisabeth som står på Gammlia liksom den gamla väderkvarnen vilka museet så fint restaurerat är bara två exempel. Väderkvarnen:

Holmokvarn-pa-Gammlia 19420725-Kvarnen-Gammlia-0

En allmänt negativ och förutfattad inställning till vindkraft lyser igenom i yttrandet från Västerbottens Museum och det vore olyckligt om den verkligen speglar museets inställning i frågan om vindbruk på Holmöarna.
Sven Nordblad

Medvind för förnybar energi och vindkraft på Holmön

 
Efter valet har Sverige fått en ny regeringen med målsättningen i energifrågor att:
– den förnybara elproduktionen bör byggas ut ytterligare
– kärnkraften ska ersättas med förnybar energi och energieffektivisering
– kärnkraften ska bära en större andel av sina samhällsekonomiska kostnader, säkerhetskraven ska skärpas (oberoende härdkylning) och kärnavfallsavgiften höjas
– Vattenfall skall bli ledande i omställningen av energisystemet mot en högre andel förnybar energi
– Vattenfalls planer på att förbereda för byggandet av ny kärnkraft avbryts.

Hur kommer detta att påverka vindkraftsprojektet på Holmön?
Svensk kärnkraft har svårt att nå lönsamhet
Tack vare den sänkning av elpriserna i Sverige som den det förnybara energitillskottet inneburit kan inte ens sedan länge avskriven kärnkraft nå lönsamhet. SVT rapporterar att kärnkraftverket i Oskarshamn nu blivit en rejäl huvudvärk för ägarna. Både under 2012 och 2013 gjorde kärnkraftverket ca 1,5 miljarder kronor i förlust per år. Även 2014 ser ut att bli ett förlustår. Det har helt enkelt kostat mycket mer att producera el än ägarna har kunnat få betalt för den på marknaden.
Den 17 oktober meddelas så att reaktor O1 ska läggas ner så snart det är möjligt. Tack vare den ökande produktionen av vindkraftsel beräknas elpriserna dock inte att stiga.
Flygfoto_OKG-580x386
Foto OKG
Förnybart konkurrerar ut el från fossila bränslen och kärnkraft
VK rapporterar att det brukade heta att en dag skulle sol- och vindkraft kunna tävla med konventionell energi. Ja, nu är det ”en dag”, säger George Bilicic vid Lazard enligt The Financial Times.. Under första halvåret i år var hälften av alla storskaliga nya kraftprojekt i USA sol och vind, en mycket högre andel än tidigare, skriver The Financial Times.
I USA säljer familjen Rockefeller oljetillgångarna och satsar på förnybart.
Rockefeller Brothers Fund har för avsikt att sälja av tillgångar inom fossila bränslen och istället satsa på förnybar energi. Sammanlagt rör det sig 860 miljoner dollar som omfördelas från oljeinvesteringar till grönare energikällor.
I Sverige deklarerar Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg att detta med ny kärnkraft är en utopi. Det finns ingen aktör som i dag utifrån kommersiella grunder allvarligt kan överväga att investera 70 miljarder i en anläggning som kommer ge avkastning först om 15–20 år.
Fortfarande efter 30 år är faran med Tjernobyl inte över

Och i Tjernobyl fortsätter problemen med den år 1986 havererade reaktorn som drabbade Sverige med radioaktiva utsläpp:
Närmare sex miljarder kronor saknas vid det här årets slut för att färdigställa den enorma sarkofagen i stål över olycksreaktorn i kärnkraftverket Tjernobyl.
Efter explosionen våren 1986 byggdes först en sarkofag av betong, som ganska snart visade sig vittra sönder. 1997 fattades ett beslut av de sju ledande industriländerna i Västeuropa att bygga upp en fond för att finansiera bygget av ny och större sarkofag i stål. Totalt bidrar ett 40-tal nationer, däribland Sverige.
Finlands befolkning vill inte bygga kärnkraft i Pyhäjoki
I Finland är en majoritet av befolkningen emot ny kärnkraft.
 
Klicka på Read more för en sammanfattning av vindkraftsprojektet på Holmöarna …

Read more

Utsläppen av CO2 måste minska

De stora utsläppen av CO2 som nu sker måste minska för att klimatförändringarna inte ska bli katastrofala. Även Holmön kommer att påverkas.
På sidan Businessinsider beskriver man 22 olika anledningar:
22 skäl att minska utsläppen av CO2
Det handlar om allt från glaciärer som smälter bort till korallrev som försvinner, sköldpaddor som inte kan fortplanta sig, vattenbrist och mycket annat:
Grinell-glacier
Nu har Friavindar räknat ut att 30 ha skog binder 210 ton CO2/år. Det motsvarar ytan av den vindkraftspark som ska byggas på Holmön. Men vindkraftsparken kommer att producera ren el som motsvarar utsläpp av 180.000 ton CO2 dvs en faktor 1.000 ggr bättre.
Valet är enkelt eller hur?
Sven Nordblad