Holmövesslan

19690327-Folkbladet-Holmovesslan-2a
Folkbladet 27 mars 1969 (klicka på bilden för att läsa artikeln)
HOLMÖN: Snösmältningen och islossningen har så sakta tagit sin början. Den tid då isarna varken ”bär eller brister” är snart här. Visst är våren skön, men för vissa människor innebär vårens intåg vissa problem. Invånarna på Holmön – 190 människor – blir t ex helt isolerade när isen varken bär eller brister. När kommunens snövessla ställer in de dagliga turerna och innan Vägverket kan starta färjetrafiken. Denna isolering brukar vara någon vecka.
Det är alltså inte helt problemfritt att bo på Holmön som anses vara en mycket idyllisk plats sommartid. Men under vintern är det inte lika angenämt. Då får öborna själva ordna med kommunikationerna till fastlandet. Snövesslan gör en tur varje vardagsmorgon.

På den här tiden var Holmön fortfarande en egen kommun och fick därmed bekosta trafiken med snövesslan själva. Men då liksom nu finns de som gärna motarbetar allt vad förändring och utveckling heter. Snövesslan kallades för ett ”monster” som inte hörde hemma på Holmön. Sådan tankar känns igen även i debatten om vindkraft på Holmön!
Nu är det många år sedan snövesslan slutade användas och numera finns svävaren istället. Men liksom i vintras händer det att det inte blir någon vintertrafik alls vilket beror på den pågående klimatförändringen. Se t.ex detta klimatscenario från SMHI:
20141129-SMHI-Klimatscenario-RCP-4-5
År 1969 hade Holmön 190 invånare. Och några av dem nämns i artikeln som John Fredriksson, Oskar Holmberg, Tage Brakander och Ruth Sjöström. Alla välkända och färgstarka personer på Holmön vid denna tid.
Invånarantalet 1969 stämmer väl överens med befolkningskurvan som visats tidigare och framtiden för Holmön med fastboende året runt är högst osäker:
20140925-Samrad-Holmon-Befolkningsutv
Artikeln i Folkbladet om Holmövesslan samt en ny artikel om Röda Fjädern på Holmön med Lennart hyland år 1969 kommer från Marjattas klippsamlingar och fler klipp följer!
Färjefrågor i Hylands färgprogram
Sven Nordblad

Comments are closed.