Resa till Holmögadd vintern 1940

Idag 9 mars 2017 bjuder Kvarken på en svår färd till Holmön. Drivisen tornar upp vid Pannan. Isbrytaren Ale assisterar Capella.
Under krigsvintern 1940 har Västerbottens-Kuriren ett reportage från en annan strapatsrik resa över Kvarken. Men denna gång med häst och släde från Ostnäs, via Holmön, Grossgrunden och vidare ner till Holmögadd. Det är den omtalade ”Väderguden” som besöker fyrstationen på Gadden.

19400215-Holmogadd-Vaderguden-kalke
Men vem är ”Väderguden” som tronar i kälken? Uppenbarligen en mytomspunnen person. Känd bl.a för upptäcktsresor till Grönland och artiklar om Golfströmmen. Hans rätta namn är byrådirektören J. W Sandström och han omnämns i tidningen Teknisk Tidskrift från 1939.

19400215-VK-sid-7
Västerbottens-Kuriren 15 februari 1940
Vintervägen från Holmö by till Gadden var en ny bekantskap. Än följde vi ödsliga myrar, än kröpo vi in i skyddande skog och ibland stucko vi ut till havs där nordan bet skinnet. Självfallet var vägen inte plogad, men fålen var energisk och drog så det knakade i sele och fordon.
Vid Grossgrundet avslutades slädturen. En av fiskarstugorna var öppen, vi gingo in, funno en stor stapel drivved, fyrade på i den öppna spiseln och tinade upp oss ordentligt innan slutspurten till Gadden.
Fyrplatsen Holmögadd är en liten värld för sig själv. Antalet bofasta familjer är fyra. I detta lilla samhälle finns för närvarande tre skolpliktiga barn, och för undervisningen av dessa finnes skola.

Klicka på bilden och förstora sedan hela artikeln
Visst är det fantastiskt att staten här drev en skola för endast tre elever!

20170309_Grossgrundbastun_IMG_1049
Kanske är det just denna fiskebastu vid Grossgrundet som ägs och förvaltas av Holmön Byamäns samfällighetsförening man åsyftar
Här rustas nu bastun med nytt innertak och sovlavar och till sommaren kommer den att kunna bokas i affären Holmöns Stora Lanthandel för övernattning vid besök på Holmön.
Liksom fiskebastuarna vid Sikskäret och västra Gåsflötan.

Om Holmögadd finns mycket skrivet
Holmögadds intresseförening har satt upp en Web-kamera som varje dag visar bilder på en replik av en stenkolseldad ”vippfyr” som var den tidigaste modellen på Holmögadd.
I tidskriften Dagens Båtliv finns ett reportage om Sveriges sist bemannade fyrplats.
Holmogadd-mistsignalering-kanoner
Den ideella föreningen Svenska Fyrsällskapet har mycket information om Sveriges fyrar, inte bara den på Holmögadd utan alla de andra fyrarna Bergudden, Stora Fjäderägg och Nordvalen på och runtomkring Holmön. Där finns också en personalmatrikel med många bekanta namn från Holmön.
Undrar just vad ”Väderguden” skulle tänka om de möjliga hoten mot Golfströmmen idag.
Sven Nordblad

Comments are closed.