Artikel om Holmövind i Folkbladet på Fria Vindar

På sidan Fria Vindar dök det upp en gammal men intressant artikel från Folkbladet om vindkraft på Holmön. Där beskrivs hur bolaget Holmövind planerade att bygga 6 st vindkraftverk, bland annat 2 st Lillhällan och 1 st på Kammen inom Holmöns naturreservat. Vi som följt detta vet också att 2 st verk skulle placeras bakom Kyrkan och 1 st på Vedaögern. Men det intressanta nu är hur detta hanterades av Fria Vindar.
Så här ser artikeln i Folkbladet om Holmövinds projekt ut och där det bland annat beskrivs som en ”turistattraktion”:
20090122-Folkbladet-Holmovind-6-vverk
Artikeln kommenterades under den passande signaturen ”Vindkantring” i ett inlägg på Fria Vindar. Apropos att Gröna Holmöns projekt nu motarbetas av personer som tidigare varit mycket positiva till vindkraft på Holmön:
20150202-2310-FV-Vindkantring-VF
Så långt är allt gott och väl. Men nu visar det sig att man på Fria Vindar ändrat i koden på hemsidan för inlägget och låter den istället peka mot Föreningen Svenskt Landskapsskydd – en organisation som hätskt arbetar emot förnybar energi och vindkraft alldeles särskilt.
Vill man förstå något om hur Redaktionen rent tekniskt manipulerat inlägget kan denna bild vara av intresse:
20150202-2310-FV-Vindkantring-FSL
Varför vill man på Fria Vindar inte att vi ska läsa artikeln i Folkbladet? Och visst har man rätt att ändra sig som ”Torbjörn” säger. Men varför är då Holmövind aktivt idag och varför rapporterar man till Bolagsverket så sent som 2014-04-11 att man söker mark för att på sikt bygga vindkraftverk på arrenderad mark:
20140215-Holmovind-Arsredovisning-1
Även om Holmövind presenterat några minst sagt äventyrliga verksplaceringar – flera inom strandskyddsområde – måste man ändå hålla dem räkning för deras förnuftiga inställning till vindkraft och dess eventuella påverkan på turism och friluftsliv:
20090119-Holmovind-om-Friluftsliv
Samtidigt som man på Fria Vindar säger sig arbeta med ett fritt kommentarsfält och motarbeta personangrepp tillåter sig uppenbarligen den så kallade ”Redaktionen” att förfalska ett inlägg, peka ut inläggsförfattaren som klantig som inte kan ”kopiera” och dessutom göra reklam för en tveksam organisation (FSL) som vi diskuterat förr.
Till exempel i detta inlägg som beskriver en manual som ska hjälpa vindkraftsmotståndarna. Vilken stämmer överraskande väl överens med Fria Vindars agerande hittills bland annat visat i Lennart Holmlunds blogg i VK.
Per Hanssons avslutande ord är tänkvärda:
20150203-1627-FV-PH
Vad som menas med att ”projektets hantering gjort att vissa inte vågar skriva vem de är” kan vi tyvärr inte tolka på annat sätt än att Fria Vindars agerande har gjort det svårt för att inte säga omöjligt att föra en konstruktiv dialog om Holmöns framtid!
Sven Nordblad

Comments are closed.