SOM undersökningar 2014 och O2

SOM-Institutet genomför årliga undersökningar bland annat om svenska folkets åsikter i energifrågor
I år som tidigare har man undersökt uppfattningarna om vattenkraft, vindkraft och kärnkraft. Som vanligt innehar vattenkraft topplaceringen (övervikt positiv +79 %) med vindkraft tätt därefter (övervikt positiv +73 %) medan kärnkraft (övervikt positiv -7%) hamnar långt efter:
2015-SOM-Svenska-folket-om-vindkraft
Om kärnkraften anser fler 2014 att kärnkraften bör avvecklas (övervikt avveckla +15%) än 2010 (övervikt avveckla -5%) enligt SOM:
2015-SOM-Svenska-folket-om-karnkraft
Överenskommelse med Norge om att öka ambitionen om utbyggnad av förnybar energi
Vi har tidigare berättat om den utökade ambitionsnivån för förnybar energi mellan Norge och Sverige:
Mer förnybart och Vindpark Vänern
Nu finns uppgifter om att Centerpartiet inte vill godkänna de inskränkningar i skattefrihet för förnybar energi som överenskommelsen skulle innebära. Skulle detta lyckas innebär det t.ex att Sveriges kommuner får fortsatt möjlighet att bygga egen förnybar energiproduktion och slippa skatta för detta. Ett stöd för de kommunala ekonomierna som är mer än välkommet:
Regeringen och C gör upp om förnybar el   uppdatering 2015-05-22
Regeringens uttalande   uppdatering 2015-02-22
Artikel i Dagens Industri
Utredning
Den svenska kärnkraftskrisen
Som om beskeden från Vattenfall om att de vill stänga R1 och R2 på grund av dålig lönsamhet inte vore nog, rapporterar Dagens Industri nu att även Oskarshamn 2 ligger i farozonen efter tidigare avvecklingsbesked för Oskarshamn 1.
20150508-Den-svenska-karnkraftskrisen
Den nuvarande utbyggnaden av vindkraft motsvarar produktionen hos R1 och R2 som ska avvecklas. Nu är det dags att bygga vidare för att ersätta även O1 och O2!
Sven Nordblad

Comments are closed.